FAQ

Vad utmärker digsom fotograf?

Minambition är att ge er en upplevelse som känns personlig - det är viktigt förmig att skapa en bild av vilka ni är och vad ni vill att era bilder skautstråla. Ni ska känna er trygga med mig bakom kameran! Att fotografera är enpassion och handlar för mig om att få berätta något med mitt bildspråk ochgärna busa till det ibland. Det kan röra sig om att föreviga en sinnesstämning,fånga ett oväntat ögonblick eller att ha fingret på avtryckaren just när ettärligt, härligt uttryck infinner sig hos en person!

 

Fotograferar du i studio eller i andra miljöer?

Bådeoch – det beror på vilka önskemål ni har. Bröllopsfotografering utförs somregel utomhus eller i en lokal i anslutning till kyrka eller festplats. Andraporträtt tas med fördel också ute eller på en plats ni själva väljer, oftahemma hos er. Detta gäller speciellt när yngre barn ska fotograferas – de kanofta bli blyga eller trötta och kan behöva en paus.på en plats de är tryggamed. Jag har också med mig portabla studioblixtar som vid behov kan sättas uppinomhus.

 

Vad händer om du blir sjuk, eller om din kamera går sönder?

Skullejag bli riktigt sjuk inför en bröllopsfotografering gör jag mitt yttersta föratt hitta en annan fotograf åt er, någon jag själv har förtroende för. Det hardock aldrig behövts hittils! Går kameran sönder har jag en extra i beredskap.Blir jag sjuk inför en annan typ av fotografering ser vi i första hand om vikan boka om datumet.

 

Skriver vi kontrakt så vi kan vara säkra på att du inte dubbelbokardig?

Alltid!När det gäller bröllop eller andra större bokningar tar jag också enbokningsavgift som naturligtvis sedan räknas in i priset. Detta är en säkerhetbåde för er och för mig.

 

Får vi bra bröllopsbilder trots dåligt väder?

Dåligtväder betyder lyckligtvis inte dåliga bilder! Det kanske blir lite annorlundaän ni tänkt er, men definitivt inte mindre vackert. Regnar det kan jagrekommendera att ni har ett vitt paraply till hands, och skulle det vara sådåligt väder att det inte går att vara ute har vi kommit fram till en plan B.Oavsett väder har jag också undersökt platsen för fotograferingen, gått igenomvilka slags bilder ni vill ha och förberett mig för att kunna levererahögkvalitativa bilder.

 

Bör man fotograferas före eller efter vigsel, och hur lång tid tardet?

Härhandlar det dels om tid: Vi behöver minst 45 minuter på oss för att få bilder med bredd ochvariation. Hur lång tid det tar beror på vart ni ska fotas, om det är fleraolika ställen, om det kräver att jag har studioblixtar med mig osv. Eftervigseln är det lätt att man känner sig stressad för att gästerna och festenväntar, och då kan det kanske vara bra att ha arrangerat med musik eller ettpar ord från tex en toastmaster som kan underhålla gästerna en stund.Fotograferas man före vigseln ska man bara se till att ha god marginal så attman inte får bråttom till kyrkan! Då kan man också tänka på att ha med sigvigselringarna om man vill att de ska vara med på bild. När det sedan gällerhår och make-up bör man tänka på att tårar, kramar, pussar och ris kan göra attdet vid fotografering efter vigseln kan behövas lite hårspray och smink iväskan. Eller så ser man det bara som en del av charmen! Jag erbjuder ocksåhalv- eller heldags reportage, då jag följer er hela eller delar av dagen!

 

Varför kostar det så mycket att gå till en fotograf?

Bakomvarje bild som presenteras och levereras till dig ligger mycket tid investerad.Från konsultation, planering och förberedelser till fotografering, bearbetningoch presentation. Jag lämnar endast ifrån mig bilder jag har bearbetat ochsjälv är stolt över, så att de håller det bildspråk och den kvalitet jag göranspråk på. Till tidsaspekten ska man också ränkna in de investeringar man görsom proffesionell fotograf: kamera, objektiv, studioutrustning,vidareutbildningar etc. Sedan tillkommer också försäkringar och de skatter ochavgifter man som företagare är skyldig att betala.

 

Vidbehov kan någon form av delbetalning diskuteras. Vid porträttfotografering ärdet också möjligt att ni är två personer/familjer som delar på tiden jagfotograferar. Närmar sig jul eller din födelsedag går det också att önska sigen presentcheck!

 

Vad innebär bearbetning av bilder?

Detinnebär att jag arbetar i Photoshop, det digitala mörkrum där jag görfärgkorrigeringar, ser till att den svartvita bilden blir just svartvit ochinte grå, tar bort finnar, tonar ned sådant som är ofördelaktigt för bilden ochframhäver det som gärna får accentueras. Mer konstnärliga ingrepp som att tafram färgdetaljer i en svartvit bild förekommer också.

 

 

 

 

 

Gustav Gerdes, fotograf.gerdes, fotograf, fotograf sökes, bröllop, foto, scout, bilder